Урок з математики у 6 класі „Шукайте метали у їжі”

Тема: Розв’язування вправ та задач на додавання, віднімання та множення звичайних дробів.

Мета: Закріплення навичок у учнів додавати, віднімати та множити звичайні дроби, познайомити дітей з металами, які є у організмі людини.

Обладнання: картки з завданням, таблиця Менделеєва, конверт з  правильною відповіддю.

Хід уроку.

І.   Організаційний момент.

II. Перевірка домашнього завдання та актуалізація опорних знань учнів.

Сьогодні на уроці ми будемо з вами розв’язувати приклади на різні дії зі звичайними дробами. Але перше ніж почати урок, ми з вами пригадаємо основні поняття та правила пов’язані з звичайними дробами з різними знаменниками.

1.    Що називається дробом?

2.    Як звести дріб до спільного знаменника?

3.    Як додати (відняти) два дроби?

4.    Як помножити дріб на дріб?

5.    Як помножити ціле число на дріб?

6.    Як перемножити мішані числа?

7.    Які числа називаються взаємно оберненими?

8.    Як знайти дріб від числа?

9.    Як знайти число за величиною його дробу?

Ви дуже добре відповідали на запитання.

III.Скажіть, будь-ласка, які Ви знаєте метали? А чи є вони в огранізмі людини?

 

Так. Нашому організму потрібно багато елементів таблиці Менделєєва.

Нестача металів може дуже легко викликати те чи інше захворювання. Присутність у раціоні харчування металів та других мікроелементів обов’язкове. Поповнювати їх нестачу допоможуть самі різноманітні продукти.

Познайомимося ближче з ними.

На дошці 3 приклади. Кожен з них приховує назву якогось металу. Розв’язавши приклади, ми взнаємо, що це за метали, яка з них користь, в яких продуктах вони знаходяться.

Поки ми з разом розв’язуємо перший приклад, двоє учнів самостійно два наступних.

Залізо : в тілі людини його міститься від 3 до 5 г. Воно допомагає виробляти та підтримувати імунітет організму до великої кількості недругів. При його дефіциті, напроти, з’являється втома, болі в області серця, дискомфорт шлунково – кишечного тракту, запаморочення. Зберегти правильний баланс заліза в організмі можна вживаючи печінку, м’ясо, сушені абрикоси, ягоди, зелені овочі, петрушку, кріп, нерибні дари моря (кальмари, мідії, криль), відвари шипшини та гілочок чорної смородини, а також вівсянка.

Калій : відіграє важливо роль у обміні усередині клітини, у регуляції водно-солевого обміну. Калій просто необхідна речовина для нормальної серцевої діяльності, він виводить з організму воду й натрій, стабілізує кров’яний тиск. Треба їсти побільше сушених овочів, пити фруктові соки, включити до раціону харчування цитрусові, банани, ізюм, зернята соняшника.

Кальцій : відіграє важливу роль у формування кісток, підвищує захисні функції організму,  знижує загрозу виникнення алергії. Якщо ваша вага приблизно дорівнює 75 кг, то у вашому організмі знаходиться близька 1,5 кг кальцію. Але запаси цього елементу треба постійно поповнювати. Для цього кожного дня випивайте 1,5 стакану кефіру або молока, з’їдайте 100 г творогу або 40 г сиру. Для засвоєння кальцію потрібен фосфор. Тому не треба забувати про зелень, бобових, яйцях, горіхах. При довгому фосфорному голодуванні спостерігається утрата апетиту, болі у кістках, порушення чутливість кінцівок.

IV.           Гра “Естафета”.

Клас ділеться на 3 команди. На дошці виписано вправи в 3 стовчики:

Учні кожної команди по черзі виходять до дошки і розв’язують по одній вправі. Перші три учні починають роботу одночасно і розв’язують перші вправи. Наступний учень виходить, коли попередній сів і розв’язує вправу, яка починається числом, одержаним в попередній вправі. Якщо попередній учень розв’язав вправу невірно, то її має розв’язати наступний (іншу вправу він в такому випадку не розв’язує).

Учні на місцях розв’язують в зошитах впраи своєї команди.

За завданням першої команди скрите  слово “МАГНІЙ”

За завданням другої команди скрите  слово “ЙОД”

За завданням третьої команди скрите  слово “ХРОМ”

Магній : його наявність знижує вміст холестерину у крові. Крім того, магній знижує збудливість нервової системи, попереджує утворення каменів у нирках. При недостачі можливі самі різні  аномалії самопочуття, утрату рівноваги, швидке стомлення, бесоння. Джерело цього елементу какао, лісні горіхи, крупи, горох, фасоль. Багато магнію й марганцю в кукурудзяних та рисових хлоп’ях, буряку, шпинаті та мучних продуктах.

Йод : активно приймає участь у функції щитовідної залози. Стимулює розвиток центральної нервової системи, загальний ріст організму та його стійкість до неблагополучних факторів зовнішнього середовища. Відсутність: слабкість, повишена втома, послабшення пам’яті. Основні постачальники: морскі продукти, риба, рибій жир, креветки, морська капуста, мідії, кальмари, молочні прдукти, картопля, деякі фрукти та овочі.

Хром : потрібен хворим на цукровий діабет. Разом з іншими елементами таблиці Менделеєва хром успішно виліковує катаракту. Його дефицит приводить до винекнення серцево-судиних захворювань. Найбільш могутні джерела: черний перец, теляча печінка, пивні дрожжі, хліб з муки грубого помолу. Якщо ви вирішили поповнити запаси хрому в організмі, уникати одночасно вживати солодке.

V.              Розв’язування вправ.

№ 386, 388,413

Але в організмі людини є і інші метали: кобальт, селен, мідь, цинк, бор. Знайдіть : які продукти є джерелом цих металів.

VІ. Домашнє завдання.

№ 409(а, б), 418

Leave a Reply

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.